Kylän tärkein rakennus

Vanhalle hirsiseinälle on palautettu Keisarillisen Suurruhtinaskunnan leijonavaakuna. Taru ei kerro, ripustettiinko vaakuna alunperin vasta suuren palon jälkeen 1916, vaiko jo 1892 kun ensimmäinen koulu pystytettiin.

Tontin olivat lahjoittaneet Hofgårdin kartanon omistajapariskunta Widerholm. Tukit kaadettiin lähikylien Snettansin, Röylän ja Lahnuksen metsistä. ”Rödsskogs skola” on yksi Espoon vanhimmista koulurakennuksista.

Paikallisten kylien asukkaat eivät siksi katsoneet hyvin päin kun Espoo yllättäen uhkasi purkaa Vanhan koulun 2019. Yli satavuotiaat luokat tyhjennnettiin vedoten kosteusvaurioihin ja terveysriskeihin.

Parin vuoden neuvottelujen jälkeen kaupunki suostui myymään rakennuksen kyläläisten yhdistykselle. Ehtona oli perusteellinen kunnostus.

Vapaaehtoisella toiminalla kyläläiset pelastivat rakennuksen. Myös oppilaatkin jäivät, tosin sijoitettuna tonttinaapurina oleviin kahteen uuteen paviljonkiin.

Pikavauhtia kanavoidun yksityisen ja julkisen rahan avulla Vanha rouva voitiin ehostaa ekologisin ratkaisuin ja kestävällä tavalla. Joulukuussa 2022 korjatut tilat voitiin jälleen ottaa käyttöön.

Sokkelin korjaus, uudet seinähirret, ekovilla ja lattialankut ovat yhdessä maalämmön kanssa vähentäneet energiantarpeen murto-osaan entisestä. Mikrobeista ja terveysriskeistä ei ole häivääkään.

Vanha koulu palautti nopeasti asemansa kyläläisten tärkeimpänä rakennuksena.

Tervetuloa!

1920-luku

2021

Hyväntekijöitä ja lahjoittajia

Vanhan koulun kannatusyhdistys Pro Rödskog ry on onnistunut lunastamaan sekä peruskorjaamaan kiinteistön lahjoituksilla varsinkin säätiöiltä Aktiastiftelsen för Esbo-Grankulla, Svenska kulturfonden, Eklunds fond, Nymans stiftelser sekä julkisella tuella EU:lta, valtiolta ja Espoon kaupungilta

Perinteitä vuodesta 1892

Alkuperäinen Röylän koulurakennus pystytettiin 1892 ja on siten yksi Espoon vanhimmista. Maa-alueen lahjoitti Hofgårdin omistajapariskunta Widerholm. Puutavara kerättiin naapurikylien Pakankylän, Röylän ja Snettansin metsistä.

Rakennus tuhoutui tulipalossa 1915, mutta pystytettiin uudestaan loppuvuonna 1916. Vanhaa kiinteistöä laajennettiin koulutoiminnan siirtyessä Espoon kunnalle vuonna 1957.

2000-luvulla koulun olemassaolosta on käyty pitkä taistelu. Seudun asukkaat ovat vastustaneet koulun sulkemista ja onnistuneet säilyttämään opetuksen 1-4-luokkalaisille sekä esikoululaisille.

Vanhaa, puista koulurakennusta uhkasi purkaminen 2019. Kaupunki perusteli päätöstä sisäilman mikrobipitoisuuksilla. Täydellinen toimintakielto tuli asukkaille yllätyksenä. Vanha Koulu oli toiminut lähikylien tärkeimpänä kokoontumistilana yli sata vuotta.

Vuoden 2021 alussa aatteellinen yhdistys Pro Rödskog sai ostaa rakennuksen kaupungilta. Tänään kiinteistö on ekologisesti kunnostettu, öljylämmitys korvattu maalämmöllä ja rakennus on varustettu modernilla keittiöllä.

”Haitallisen” sisäilman syyksi paljastui päähormista löytynyt valtavan kokoinen naakkojen pesä, joka oli tukkinut täysin ilmastoinnin.

Kolmannes EU-rahoitusta

Euroopan unioni on tukenut Vanhan koulun entisöintiä ja uutta energiaratkaisua myöntämällä noin kolmanneksen kaikista ulkopuolisista varoista. EU:n tuet kanavoitiin maaseudun tukemiseen tarkoitetun Leader-projektin kautta. Paikallisella tasolla varoja koordinoi EMOry sekä ELY-keskus.